“Veriye Dayalı Pazarlamadaki Dönüşümle Güçlü Büyümeyi Sağlama” araştırması, dijital pazarlamanın hedef kitleye ulaşmadaki gücünü ve bunu yaparken sağladığı tasarrufu verilerle birlikte şirketlerin dikkatine sundu.
Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi dijital pazarlama, geleneksel iletişim çalışmalarının aksine düşük maliyet ile daha fazla insana ulaşmayı sağlayabiliyor. Peki nasıl?
Aslında daha fazla insandan ziyade doğru insana ulaşarak. Burada bahsi geçen dijital pazarlama, sosyal medya adreslerinin gelişi güzel kullanımı değil, profesyonellerce hazırlanan stratejiler. İletişim uzmanları, kurumların hedef kitlelerini tespit ederek, onların iletişim alışkanlıkları doğrultusunda kampanyalar oluşturuyor ve elde edilen verilerle birlikte bu profilin sağlaması bazen de revizesi yapılıyor. 4 ila 6 hafta arasında iletişim çalışmalarının sonucu olarak marka bilinirliği ve söz konusu ürünün/hizmetin satışında artış gözlemleniyor. Buradaki sonuç kampanyanın; bilinirlik, marka imajı veya satış amacı ile gerçekleştirilmesine bağlı olarak farklılık gösteriyor. Dijital pazarlama, gelenekselden farklı olarak sonuçların daha kısa sürede elde edilip, gözlemlenmesine de olanak sağlıyor.
BCG tarafından yapılan araştırma yukarıda bahsi geçen bilgileri verilerle kanıtlıyor. Söz konusu araştırma, verileri kullanarak dijital pazarlama yapan şirketlerin 4 ila 6 hafta sonunda aksiyon aldıklarını gösteriyor. Doğru hedef kitleye temasın yüzde 50 oranında artmasıyla şirket gelirleri de yüzde 33 artış gösteriyor. Çünkü en basit şekliyle, elma satın almak isteyene, elma; araba satın almak isteyene, araba göstermek dijital pazarlama ile mümkün oluyor. Hedef kitleyi bilmek ise 100 bin kişiden kaçının araç almakla ilgilendiğini tespit etmeye yaradığı için maliyetleri yüzde 44 oranında azaltıyor.
“Bu alanda yeterince uzmanlaşmak, faklı satış kanalları hakkında bilgi sahibi olmak ve yetkinlik alanını geliştirmek, ciddi ve derin bir bilgi birikimi gerektiriyor. Dijital pazarlamada başarılı stratejiler oluşturmak isteyen şirketler, kurum kültürlerine yatırım yaparken bu alanda yetkin insan kaynaklarına ulaşmak ve mevcut pazarlama takımına yeni yetenekler kazandırmak için çaba harcıyor. Yetişmiş insan kaynağı, şirketlere yüzde 20’lere varan ek kazançlar sağlıyor. Maliyetlerde ise yüzde 30’lara varan bir tasarruf sağlanabiliyor”